Logo debeterebrief

Aan de slag!


Ik heb op een rijtje gezet hoe je een brief kunt opbouwen. Misschien kom je daarmee al een heel eind.


1. Beste ..., (naam uit de vacature of anders "filiaalmanager" o.i.d.)


2. Laat om te beginnen weten dat je enthousiast bent over deze baan!
Bijvoorbeeld: Ik zag laatst in de Zeeman dat jullie winkelmedewerkers zoeken en dacht meteen: die baan is geknipt voor mij!
Of (bij een open sollicitatie): Ik zou heel graag in de Zeeman werken, omdat ik dit een fijne winkel vind. Ik zal in deze brief iets over mezelf vertellen en hoop dat jullie aan me denken als jullie eens personeel zoeken.


3. Wat lijkt je zo leuk aan deze baan?
Niet zo: Het lijkt me leuk om bij de serviceafdeling van de HEMA te werken.
Maar zo: Het lijkt me leuk om mensen aan de balie te helpen bij allerlei verschillende vragen, of: Aan de servicebalie zou ik me nooit hoeven te vervelen, omdat er zoveel te doen is. Het lijkt me vooral leuk omdat er ook mensen komen met ingewikkelde vragen over hun bonnetjes of producten waar iets mee is.


4. Is er iets wat jou speciaal aantrekt aan dit bedrijf? Laat het weten!
Bijvoorbeeld: Omdat mijn neefje bij jullie op de kinderopvang heeft gezeten weet ik dat de leidsters hier veel zorgzame aandacht geven en vaak met de kinderen op pad gaan. Dat spreekt me erg aan!
Of: Ik las op jullie website dat jullie supermarkt verspilling van voedsel probeert tegen te gaan en dat jullie allerlei projecten in de wijk helpen met donaties. Het lijkt me fijn om voor zo'n sociaal bedrijf te werken.


5. Bekijk de vaardigheden die gevraagd worden.
Welke vaardigheden heb jij? Wat kun je daarover vertellen?
Niet zo: Ik ben flexibel, punctueel en stressbestendig
Maar zo: Ik ben stressbestendig: zelfs als mijn baby en peuter allebei aan het gillen zijn blijf ik rustig en bedenk wat er moet gebeuren. Dus als er een boze klant aan de balie zou staan, zou ik die ook rustig te woord staan.
Of: Ik ben flexibel, ik vind het nooit erg om een bepaalde activiteit even te laten rusten omdat er iets anders tussendoor komt. Ik kan snel schakelen.

En je zwakke punten dan?
Daar zeg je niks over. Jij kiest wat je wel en niet wil vertellen en je vertelt die dingen waardoor de werkgever enthousiast wordt om jou aan te nemen.


6. Vertel kort iets over je werkervaring of je opleiding maar vertel daarmee vooral iets over jezelf.
Wat vond je leuk, waar was je goed in? Leg kort uit waarom je nu iets anders zoekt.
Niet zo: Ik heb bij de Plus gewerkt maar omdat ik daar niet bij de servicebalie mocht werken solliciteer ik nu bij de Jumbo.
Maar zo: Doordat ik bij de Plus al achter de kassa heb gewerkt weet ik dat ik het leuk vind om mensen te helpen. Ik had vaak leuk contact met klanten, maakte als er tijd was bijvoorbeeld even een kort praatje met een oud vrouwtje. Ik merkte dat mensen dit fijn vonden. Ik zou het leuk vinden om nog meer klantcontact te hebben en daarom solliciteer ik nu op deze vacature voor servicemedewerker bij de Jumbo.


7. Rond af, maak nog maar eens duidelijk dat je echt enthousiast bent.
Dat kan op allerlei manieren en mag best een beetje persoonlijk.
Bijvoorbeeld: Kortom, ik heb heel veel zin om bij jullie te werken. Als er nog vragen zijn licht ik die graag toe in een gesprek.
Of: Ik hoop dat jullie net zo enthousiast zijn over mijn brief als ik over jullie vacature!


8. Ten afscheid

Ik hoor graag van u! / Ik kijk uit naar een reactie! / Hopelijk tot ziens.

Met vriendelijke groet,


Je voornaam en achternaam


9. Adres
Als je een mail stuurt, dan zet je onderaan je naam, adres, mailadres en telefoonnummer. Stuur je een brief als attachment bij een mail, dan zet je je naam, adres, mailadres en telefoonnummer bovenaan de brief. Het adres van de werkgever en de contactpersoon zet je daar onder.


Hier kun je een voorbeeld zien.Home


Wat


Wie?


Contact

Aan de slag


Partners